
ACADEMY STATUS – FREQUENTLY ASKED QUESTIONS 

 

 

SECTION 1 – BECOMING AN ACADEMY 

 

1. How would converting to Academy status benefit Katherine Semar Infant and 

Junior Schools? 

 

- Freedom from control of LA; 

- Ability to maintain and improve pay and conditions for staff; 

- Flexibility around the delivery of the curriculum 

- Greater control over school budgets; 

- Freedom of choice to spend the money that the LA currently spends on our 

behalf; 

- Direct payment of the Education Services Grant to the school. 

 

2. Does the school need agreement from the Local Authority? 

 

No. The school is free to discuss its plans with any local partners such as the Saffron 

Academy Trust (SAT) and the Local Authority; however, the Academies Act 2010 has 

removed the need for the LA to approve plans of the school. All that is required is a 

resolution be passed by the Governing Body. Once the Secretary of State has 

confirmed that the school will become an Academy he will direct the Local Authority 

to cease to maintain it. 

 

3. Do schools converting need a commercial/business or other Sponsor? 

 

No. Schools which are converting to Academy status are not required to have any 

kind of Sponsor, although they are free to work with any external organisation they 

choose. 

 

4. What form of relationship will exist between the LA and new Academies? 

 

This is for individual Academies to determine – there is no statutory requirement for 

any formal relationship between LAs and Academies beyond LA statutory duties such 

as SEN statementing, admissions coordination and provision of home-to-school 

transport. However, LAs are expected to play a key strategic role locally in areas such 

as pupil place planning admissions and sharing good practice. 

 

5. Would the school have to change its name?  

 

There is no obligation for a school to change its name. Uniform, badges, colours etc. 

will also remain the same. 
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SECTION 2: STAFFING 

 

7.  Can the school alter teachers’ pay and conditions? 

 

When a school converts from a Local Authority maintained school to a new Academy 

or Academy within a Mutli-Academy Trust such as SAT staff are legally protected to 

transfer under the same employment terms and conditions. 

 

8. Does the school have to hold consultation with staff? 

 

Under employment legislation the current employer of school staff (which in our 

case is the Local Authority) will need to conduct a TUPE* consultation with all staff 

(both teaching and non teaching) and the relevant unions as part of the staff transfer 

process.  

 

(*TUPE = Transfer of Undertaking – Protection of Employment) 

 

9. If the school becomes an Academy, who takes responsibility for the pension 

arrangements of teachers?  

 

Teachers working in an Academy fall within the scope of the Teachers’ Pension 

Scheme (TPS), just as if they were employed in a Local Authority maintained school. 

As the employer, the Academy would be responsible for remitting contributions to 

the TPS and for all other administrative responsibilities that fall to employers who 

employ teachers who are subject to the Teachers’ Pensions Regulations. Teachers’ 

pensions, whose contact details are below, administer the Scheme on behalf of the 

Department and will provide you with full information about the role and 

responsibility of employers in relation to scheme administration. 

 

Teachers’ Pensions, Capita Hartshead, Mowden Hall, Darlington. DL3 9EE 

Telephone: 0845 606 6166 

Fax: 01325 745789 

Website: http://www.teacherspensions.co.uk/ 

 

10. If the school becomes an Academy, who takes responsibility for the pension 

arrangements of support staff? 

 

Non-teaching staff at schools fall within the Local Government Pension Scheme 

(LGPS). As the employer, the Academy would be responsible for meeting the 

employer contribution. Academies are obliged to offer LGPS membership to staff. 

Unlike the TPS, there are a number of component schemes within LGPS, with the 

Local Authority acting as pension administrator. The employer contribution rate may 

differ from that payable by the LA. Academies mandatorily fall within the TPS and 

LGPS but it is open for an individual member of staff to opt out of the TPS or LGPS, as 

the case may be, if they preferred to make other pension provision for themselves.  
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11. How will the TUPE process work and what specific responsibilities does the 

school have?  

 

A: The school needs to tell the LA (the current employer) of its intention to convert. 

B: The employer is responsible for informing and consulting staff. 

C: The LA acts with due diligence and passes staff details to the Academy Trust. 

D: The Academy Trust writes to each member of staff confirming that they will 

transfer under existing terms and conditions. 

E: The LA or other employer gives indemnity for the period staff worked for them, 

normally as part of the Commercial Transfer Agreement. 

 

12. What about payroll and HR services?  

 

As an Academy, the school will take on responsibility for many activities that are 

currently provided by the LA. HR and payroll are examples of this. The school will 

decide whether to continue to purchase these services from the LA or consider other 

providers locally through a competitive procurement process.  

 

SECTION 3: FUNDING, FINANCE & ASSETS 

 

13. Will we get more money as an Academy?  

 

Academies receive the same amount of per-pupil funding as they would receive from 

the LA as a maintained school plus additions to cover the services that are no longer 

provided for them by the LA and to cover VAT. The whole of the school budget 

would come direct to the school from central Government allowing the school to 

control the whole of their spending. At present, service costs etc are taken at source 

from the budget by the LA and then the balance is re-directed to the school.  

 

The Government is clear that becoming an Academy should not bring about a 

financial advantage or disadvantage to a school. However, academies do have 

greater freedom on how they use their budgets, alongside the other freedoms they 

enjoy.  

 

14. Will academies be forced to buy in expensive services? 

 

No. Academies are not forced to buy in any type of service by any particular 

provider. The experience of Academies to date is that they can buy in services more 

effectively for themselves which leads either to better quality or lower prices 

meaning they can make savings and re-invest elsewhere. They are free to buy back 

the services from the LA or find them elsewhere.  
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SECTION 4: STUDENT ADMISSIONS 

 

15. Will becoming an Academy affect our admissions arrangements? 

 

In the same way as maintained schools, all academies are required to adopt clear 

and fair admission arrangements in line with the admissions law and the School 

Admissions Code.  

 

When a school converts to become an Academy, it will be the admission authority 

and is responsible for its own admission arrangements. We would not anticipate 

there would be any changes to the Admissions Code.  

 

16. Would Academies be part of coordinated admissions with the LA? 

 

Yes, all Academies continue to be within coordination i.e. the process for allocating 

school places to children. This means that parents and carers only need to complete 

one application form (but they can name several schools on it). Parents/carers will 

be given the offer of a single school place. Using secondary coordination as an 

example, parents will apply to the LA on 31
st

 October. The LA will send a list of 

applicants to the schools by a date agreed in the locally agreed coordination scheme 

(this is owned by the LA who agrees it with all other schools). The schools then rank 

the applicants against their oversubscription criteria, and send a ranked list back to 

the LA. The LA then coordinates admissions across its schools and with neighbouring 

authorities and offers parents their highest available preference on 1
st

 March.  

 

17. Will Academies have to be a part of the in-year coordinated admissions 

scheme? E.g. when the LA needs to find places for families relocating to the area 

etc.  

 

Academy Funding Agreements require them to be in local coordination. That means 

although the school will apply its admission arrangements, the LA will send out 

offers. From 2010/11 Local Authorities have also coordinated admissions for in-year 

applications and since 2011/12 for applications for year groups other than the 

normal point(s) of entry. This will not affect the Academy’s right to determine which 

applicants have priority for admission. Academies are also required through their 

Funding Agreements to participate in in-year fair access protocols.  

 

18. Can new Academies decide to bring in academic selection? 

 

No, there will be no expansion of selection. Schools which already select some or all 

of their pupils will be able to do so when they become Academies, but schools 

becoming Academies cannot decide to become newly selective schools.  
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19. If there are more Academies, how will local parents have a fair choice of 

school?  

 

LAs continue to have overall responsibility for ensuring that there are sufficient 

places to meet demand locally and all Academies are required to participate in the 

local coordination of admissions. Applications for school places are made to the LA, 

who will notify the Academy of the application. 

 

20. Who is responsible for setting any catchment areas when a school converts to 

become an Academy? 

 

The Academy is its own admission authority. That means that it becomes responsible 

for its own admissions arrangements. If it has a catchment on conversion it retains 

that catchment unless it decides to change it. The LA cannot change and Academy’s 

catchment area even if has previously done so when the school was a maintained 

school. Any change of catchment area by a school must follow a strict procedure 

including consultation within a given timeframe. 

 

Any catchment must serve children of different abilities from the area.  

 

21. Does becoming an Academy change the relationship with other schools and the 

community? 

 

No, Academy Funding Agreements state that they must ensure that the school will 

be at the heart of its community, collaborating and sharing facilities and expertise 

with other schools and the wider community. 

 

SECTION 5: SPECIAL EDUCATIONAL NEEDS/EXCLUSIONS/INSPECTIONS 

 

22. Will our responsibilities in relation to SEN and exclusions change? 

 

No. Responsibilities as an Academy in relation to SEN and exclusions will be just the 

same as they are now as a maintained school.  

 

23. Can a child with a statement nominate an Academy as their school of choice? 

 

Yes. Schools converting to Academy status can retain the admissions criteria they 

currently use. These arrangements and related processes must at all times comply 

with the School Admissions Code.  

 

24. Does becoming an Academy change the way in which exclusions are dealt 

with? 

 

Academies are required by their Funding Agreement to follow the law and guidance 

on exclusions as if they were maintained schools. This includes reporting exclusions 

to the LA. However, Academies do not have to consult the LA before deciding to 

exclude a pupil and they can arrange their own independent appeals panel.  

 



ACADEMY STATUS – FREQUENTLY ASKED QUESTIONS 

 

25. Will Academies be free from the Ofsted inspection regime? 

 

Other than outstanding schools converting to Academies, other Academies will 

continue to be inspected in the normal way.  

 

The Secretary of State has announced that schools judges to be outstanding will no 

longer be subject to routine school inspection. However, that does not necessarily 

mean that they will never be inspected. The performance of all schools will continue 

to be monitored and if there are signs of deterioration or other factors are a cause 

for concern, these could trigger an inspection.  

 

SECTION 6: GOVERNANCE 

 

26. What is the role of the Academy Trust? 

 

An Academy Trust is a charitable company responsible for the running of the 

Academy and has control over the land and other assets. It has a strategic role in 

running the Academy, but delegates management of the school to the Governors.  

 

It is proposed that Katherine Semar Infant and Junior Schools join the Saffron 

Academy Trust. 

 

27. What will the responsibilities of the Governing Body be?  

 

The Governing Body will become a local governing body operating under a scheme 

of delegation from the Saffron Academy Trust Board. The Academy Trust (a 

charitable company limited by guarantee) will then enter into a Supplementary 

Funding Agreement with the Secretary of State for the running of the Academy. The 

Saffron Academy Trust (made up of members) has a strategic role in running the 

Academy and will be responsible for appointing the Governors (also known as 

Directors or Trustees) to the Local Governing Body of the Academy. It is the 

Governing Body that manages the Academy on behalf of the members of the 

Academy Trust. The key responsibilities are to: 

 

- ensure the quality of educational provision; 

- challenge and monitor the performance of the Academy; 

- manage the Academy Trust’s finances and property; 

 

 

28. How much additional responsibility and liability is involved for the Governing 

Body and how is it protected/insured? 

 

The Academy Trust is the legal entity that will be responsible for the running of the 

school and entering into contracts. The Academy Trust will be able to take out 

employers’ liability insurance (like any other employer of staff). Liabilities to external 

parties would ordinarily be those of the Academy Trust (a company with a separate 

legal entity and not the Governors themselves). Under the Articles of Association, 

the Academy Trust is required to provide indemnity insurance to cover the liability of 
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its Governors. The members of the Academy Trust will be liable to contribute £10 if 

the Academy Trust is wound up. As the Academy Trust is a charitable company, the 

Governors are also Directors and charitable trustees, and will therefore need to 

comply with obligations under company and charity law.  
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Your opinion is important. 

 

If you have any comments to make or questions which have not been answered 

please either complete the form below or email [insert email address] 

 

Name: (optional) 

 

Relationship to School:   STAFF � PARENT � OTHER  

 

Comment/Question: 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Your comments/questions should be returned no later than 9am on XXXXXXXXX. 

 


